» Blog » Zene nélkül...
Zene nélkül...

2011-10-28 20:45:00

Bemész egy edzőterembe. Szól a zene. Mire gondolsz? Motivál a zene, vagy inkább lehangol? Nagyon nem mindegy egyeseknek, hogy hallgatnak-e zenét edzés közben, és ha igen, milyet...

Szeretném ebben a cikkben kifejteni, hogy szerintem miért fontos zenét hallgatni edzés közben, és milyen a megfelelő ahhoz, hogy elősegítse a jó eredményeket.

Először is: gyűlölöm a legtöbb mai konditermet. És ebben az egyik legfontosabb érvem nem más mint: a zene. Illetve, hogy nincs zene. Vagyis, hogy ami van, az nem zene, ez tuti.

Shakira edzés közben? House, technó zenére guggolni? Na ne már... Ezt nem gondolhatjátok komolyan! Nem sok társad van az utad során, de a zene mindig veled lehet! És ahhoz, hogy jobban teljesíts, elengedhetetlen, hogy motiválni tudd magad. Erre pedig a legtöbb embernek nagyon jó eszköz a zenehallgatás edzés közben.

Kutatások is bizonyítják, hogy tempósabb zene hatására a futás, biciklizés tempója is megnő. Rezisztenciaedzés során, pedig akár 20%-kal növeli az erőt! (Ez azért nem kis teljesítménybeli tényező).1 Szerintem ez már magában elég bizonyítékony a jótékony hatásokról. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy mi van magával az edzés elkezdésével, és az energia megtartásával. Ráadásul a zene csökkenti az edzés közbeni fájdalomérzetet és oxigénfelhasználást. 2

Az alap, hogy egy jó edzés után remekül érzed magad. Tele lendülettel, energiával, boldogsággal, és a siker érzésével. Tettél magadért valamit. De vannak napok, mikor megkérdezed, hogy egyáltalán mi értelme edzeni? (emlékeztető) Itt pedig még fontosabb a motiváció témája.Csak hallgass bele a kedvenc számodba, ami lehetőleg nem melankólikus hangvételű. Ugye, máris jobb? Csak kezdd el a bemelegítést. Ahogy beindul a keringés és az izmaidt a tóduló vér mennyisége növekszik, az érzés a hatalmába kerít. Ha még mindig nem jött volna meg a kedved, akkor a minimum, hogy az első szettet megcsinálod. Garantálom, hogy utána több kedved lesz hozzá. És végig ott van veled a muzsika.

Nyilván mindenkinek más a zenei ízlése, és eszem ágában sincs most ezen elkezdeni vitatkozni, hogy milyen zene jó és milyen nem. De azt tudom, hogy amennyiben komolyan veszed az edzést, és szeretnéd még egy szinttel feljebb tekerni a koncentrációt, akkor a VOLUME gombot is nyomkodd szorgosan, és olyan dallamot válassz, ami motivál téged. Valakinek ez a hip-hop, vagy éppen a kemény rap. Számomra inkább a rockzene.

Imádom az érzést, mikor üvölt a zene a fülembe, és a szívem is együtt dobog vele. A gitárszólók közben megdönteni a rekordjaimat az egyes gyakorlatokban. Ahogy az izzadtságcseppek egyre csak gyűlnek a homlokomon, és nincs más: csak a feladat. Meg a zene. És én. Rengeteget számít, hogy mentálisan ott vagy-e egy edzésen. Ebben pedig segíthet az, ha van társad. A zene pedig örök.

Számomra fontos az, hogy minél agresszívabb legyen az edzés. Gyors és kíméletlen. És ami végig szól, az is. El sem tudnám képzelni a tréninget zene nélkül. Erőt ad, motivál és megérint.

Kedvenceim:

Killswitch Engage
Scar Symmetry
As I Lay Dying
Dream Theater
Disturbed
Five Finger Death Punch
Avenged Sevenfold
Periphery
All That Remains
Hammerfall
Ti mire szerttek edzeni?wink

1 Int J Sports Med. 2009 Jul;30(7):555. Eubank, M R..
2. Musical agency reduces perceived exertion during strenuous physical performance, PNAS, Published online before print October 14, 2013

Vissza
Gábor

2011-10-29 11:11


Jó kis post, tetszett. Nekem is nagyon fontos, hogy az a zene szóljon amit szeretek. Szerintem a legjobb az lenne ha nem lenne egyik edzőteremben sem zene mert ahogy írtad, mindenki másra tud "begerjedni". Ismerem én is az érzést amikor a zene motivál és pikkpakk eltelik az idő amikor már hallod, hogy az album utolsó dala megy.
Nekem a pörgős metál/rock jön be ilyenkor, semmiképpen a lehangoló, búskomor.
Nálam Depresszió, Lordi, System of a down, Slipknot adja meg az alap löketet az edzéshez :)

 
 

Blogarchívum
2015 (1)
2014 (4)
2013 (10)
2012 (15)
2011 (29)

Follow EletFormalo on Twitter