» Blog » Szereted a halat?
Szereted a halat?

2013-01-21 18:30:00

Szeretnék bemutatni egy gyors és egyszerű receptet, amit gyakran szoktam fogyasztani. 15 percnél nem vesz több időt igénybe az elkészítése és ha szereted a tengeri halakat garantálom, hogy nem fogsz csalódni.

A mai menü: Citromborsos/fahéjas dióbundában sült lazacfilé párolt zöldségekkel

Remélem már a név is kellően nyálcsorgatóan hangzik. Lássunk hozzá az elkészítéséhez.
Leírom mire lesz szükséged, hogy érdemes bepácolni és milyen lazacot ajánlok a
leggyorsabb és finomabb sütéshez.

Azt még elöljáróban elmondom, hogy a lazacot remekül lehet sütőben is elkészíteni,
ekkor kicsit lágyabb lesz a húsa, több leve marad. Ha pedig serpenyőben sütöd, személyre
szabottan tudod pirítani, és a diós változathoz ez pl. nélkülözhetetlen. Akár ki is lehet próbálni,
hogy két filét veszel (ahogy most én tettem) és az egyiket a sütőben, a másikat serpenyőben
készíted el.

Két fajta választást is mellékeltem, hogy aki valami édesebbre vagy sósabbra vágyik, megtalálhassa a saját szájízének valót.



Amire szükséged lesz

- 2db 180-220g lazacfilé (lazacsteak) vagy ugyaniennyi egy nagyobb darabból levágva
- 10dkg vaj
- 2 ek olíva olaj
- bármilyen zöldség, amit szeretsz (ajánlok legalább 250g-ot)
Ez eddig mindkét variációhoz szükséges. Most jönnek a különbségek:

Citromborsos lazac
+ citrombors(1tk), őrölt rozmaring(1tk), csipenyi só (tényleg kevés kell), petrezselyem (1/2 tk)
+ citromkarika

Először öntsd az olíva olajat az alaposan megmosott filére, majd egyenletesen oszlasd el a fűszereket mindkét oldalon. Hagyd legalább 30percre pácolódni pár citromkarikával együtt.

Fahéjas diós bundában sült lazac
+ fahéj (1tk), csipetnyi só (kevés), fehérbors (1/2tk)
+méz (1ek), darált dió (50g)

A fűszereket oszlasd el a filé mindkét oldalán és pár diószemmel együtt hagyd pácolódni legalább 30 percre. Majd sütés előtt kend meg mézzel a halat és forgasd bele a darált dióba. Sokszor a dió rászórása még célravezetőbb.

Elkészítés (ha bepácolod előző este, max. 15perc)

Egy forró wok edényben/tepsiben olvaszd meg a vajat és tedd hozzá a zöldségeket kedved szerinti fűszerezéssel. Kevergesd, és 10-15perc alatt megpárolódik.

Eközben egy másik serpenyőben a vaj maradék felét olvaszd meg és süsd ki benne a lazacokat. Először magas fokozaton/nagy lángon 1-1,5perc oldalanként, majd a fordítás után még 2-3perc közepes fokozaton. Én így szeretem a legjobban. Ez a módszer szaftos, enyhén megpirult, lazacrózsaszín belsőt eredményez.




Tálalás

A citromborsos filét citromkarikákkal, a diós lazacot még több dióval és egy kis mézzel tálalnám. Természetesen a köret a zöldség, de remekül illik hozzá még: kuszkusz, quinoa, kínai tészta például.

Tápérték (lazac)

1 filé (200g): 250kcal/400kcal (frissen fogott/tenyésztett)-citromborsos
1 filé (200g): 320/480kcal (frissen fogott/tenyésztett)- diós-fahéjas
250g vegyes zöldség: 150kcal max.

Tehát mondjuk 1 lazacfilé a zöldség felével 325-630kcal. De mivel én ezzel tuti nem lakom jól, ezért inkább a 2 lazaciléf és az egész zöldség opciót választom, ami 720-1030kcal.

Még egy szó: ha van rá lehetőséged, akkor frissen fogott (wild caught) norvég vagy atlanti lazacot vásárolj, mert nemcsak hogy finomabb, jóbb benne az Omega3:Omega6 zsírsav aránya, valamint majdnem feleannyi energia. Természetesen a tenyésztett lazac is megteszi, de a fent említett fajtával teljes a kép.




Vissza

A bejegyzéshez nem irtak még megjegyzést!




 

Blogarchívum
2015 (1)
2014 (4)
2013 (10)
2012 (15)
2011 (29)

Follow EletFormalo on Twitter