» Blog » Mikor edzünk?
Mikor edzünk?

2011-12-17 18:00:00

Eddz reggel éhgyomorra. Este eddz, mert akkor nem raktározódik a kaja. Délben eddz, mert akkor frissebb leszel délután. Van jó és rossz időpont az edzésre?

Ha valaki rövid és tömör választ akar az előző kérdésre: NINCS. Ám ennél talán egy kicsit összetettebb a dolog, aki érdekel miket érdemes figyelembe venni, az olvassa el a cikket, és megtudhatja.

Szóval, ugye mindenki tudja, hogy az edzés nagyon jó dolog. Egészséges és fiatal maradsz tőle, amellett, hogy szebb és erősebb is leszel, ha jól csinálod. Eddig rendben is van. A "nincs"-et egy kicsit bővíteném azzal, hogy azért érdemes megfontolni, mikor végezd a mozgásd.Első szempont: mikor van rá időd? Talán a leglényegesebb, hiszen a szervezet bármihez hozzá tud szokni. Ha eddig este edzettél, de beszereztél otthonra két 30kg-ig állítható súlyzót (ami mondjuk az első fél évre biztosan elég, feltéve, hogy kezdőről beszélünk.) eldöntöd, hogy mostmár akkor is reggel első dolgod lesz a tréning. Teljesen rendben van. Az edzés igazítsd az életedhez, és ne fordítva. Pár alkalom (3-5 általában) és rendesen fogsz tudni teljesíteni bármely időpontban. Reggeli jobban kell figyelni az aktív és passzív bemelegítésre (mindjárt írom), délután az étel mennyisége fontos, este pedig az, hogy milyen a napi munka.

Második szempont: kor. Minél idősebb vagy, annál használtabbak az ízületeid, annál merevebb és elhízottabb az átlag. Ha ez nem te vagy, akkor gratulálok, már is sokat tettél a hosszú és teljes életért. Azonban akárhogy is legyen: a bemelegítés nagyon fontos! 30év felett mindenképp ajánlok 10-30perc sétát és egy meleg zuhanyt az edzés előtt, valamint minden nagyobb ízület (csukló, boka, térd, könyök, váll, csípő) rendes, fokozatos terhelését a valódi munka megkezdése előtt. Főleg igaz a reggeli tréningre. A szervezetnek idő kell, hogy felkeljen, a csigolyaközti folyadék pl. 1-1,5 óra alatt éri el a normális pozícióját (persze ezen próbálunk gyorsítani a dinamikus bemelegítéssel). Csak óvatosan, fő a biztonság, és a kitartó munka meg fogja hozni az eredményt, de jobb, ha okosan és lassan kezdesz (újra) neki.Harmadik szempont: eszel-e edzés előtt? Bizony. Lényeges. Főleg nők szeretnek egy kevés táplálékot bevinni a szervezetükbe a komoly munka előtt, de vannak olyanok, akik nem. Én az utóbbi 1,5évben sosem ettem edzés előtt (szeretek evésszünet közben edzeni, mert rengeteg energiát ad), és valószínűleg nem is fogok, de tényleg személyes preferencia kérdése. Ne félj kísérletezni. Nyilvánvalóan attól is függ, hogy milyen jellegű az edzés, mert egy állóképességi edzés előtt nem árt egy kis szénhidrát, szükség lehet a tartós energiára, ám egy erőedzés sokkal jobb lehet kaja nélkül.(ez nem ok arra, hogy te "állóképességi edzés"-nek címkézd a sajátod, és emiatt +500kcal-t vigyél be, ha a fő célod a fogyás.) Tipp: egy pacalpörkölt nem jó ötlet edzés előtt. Egy banán mogyoróvajjal igen. (Arról, hogy mi ideális edzés előtt, majd máskor. De a legfontosabb, hogy tudd azt: TE hogy szeretsz edzeni és maximálisan teljesíteni)

Nem is kell ennél jobban túlbonyolítani.

Mikor van rá időd, teli vagy üres gyomorral teljesítesz jobban (és milyen az edzésed), és milyen idős vagy? Talán ez a három legfontosabb faktor, hogy meghatározd mikor eddz. Ne felejtsd, a semmi mozgásnál bármilyen mozgás jobb!

Ha valakinek vannak (jobb) ötletei, írja le wink

Vissza

A bejegyzéshez nem irtak még megjegyzést!
 

Blogarchívum
2015 (1)
2014 (4)
2013 (10)
2012 (15)
2011 (29)

Follow EletFormalo on Twitter