» Blog » Miért edzünk?
Miért edzünk?

2011-10-07 18:00:00

Vannak könnyebb és nehezebb napjai mindenkinek. Néha nehéz rávenni magunkat a mozgásra. De ha csak egy kicsit is belegondolunk, hogy mennyi sok jótékony hatása van, talán jobban fog menni...Miért is eddzünk?Néha elgondolkodunk, hogy az idő, amit edzéssel töltünk, megéri-e a fáradtságot…

Mikor levertek vagyunk, fáradtak, semmihez nincs kedvünk, olyan egyszerű csak úgy kihagyni egy tréninget. Olyan kényelmes… Amúgy sincs most erre idő, van más fontosabb dolog. Majd holnap, vagy holnapután, vagy a következő héten bepótoljuk. Na persze… blush

Eltelt pár hét, és még mindig nem történt meg az a bepótlás, és sokkal nehezebb lesz visszatérni az edzéshez, mely azelőtt része volt az életünknek. Igen kérem, mert az edzés csak akkor hatékony, hogyha következetesen betartják, és nem kifogásokat keresnek az elkerülésére. A legsikeresebb, legtovább élő emberek életre szólóan kitartanak mellette.

Lehet, hogy a rosszabb napokon csak egy kis emlékeztető szükséges, hogy miért is jó edzeni, milyen pozitív hatásai vannak az egészség szempontjából. Ezt szeretném most én is tenni ezzel a cikkel:

  • A szervezet számára kihívást jelentő alkalmakkor az anyagcsere felgyorsul, ideális esetben felhasznál a test tartalékaiból (testzsír) egy keveset, segít megőrizni az izmok feszességét, erősíti a csontokat. Igen nagymértékben elősegítheti a fogyást a csökkent étvágy és edzés közben/után felszabaduló endorfin/dopamin miatt. Nem beszélve az izomtömeg megtartásáról vagy akár növeléséről (mert ugyebár az izomtól lesz az embernek „alakja”)
  • Sok szempontból, az edzés az öregedés elleni orvosság, már csak abból következően is, hogy a mindennapi feladatokban is jobban teljesít az ember. Ha ehhez még hozzávesszük az egészséges hormonháztartást, rugalmasságot, erőt, csontvastagságot, akár 10-20évet adhat a várható élettartamhoz.

  • Ha erősíted a tested, azzal a nagy egészet karbantartod, nem csak az izmaid. Ebbe beletartozik az immunrendszer is természetesen. Ennek következtében jelentősen csökken az olyan ’krónikusan az életmódból adódó betegségek’ kockázata, mint a szívroham, rákos megbetegedések és cukorbetegség, csak pár példával élve.
  • Nem sok jobb stresszoldót ismerek egy jó tréningnél. Remekül le lehet vezetni az egész nap felgyűlt feszültséget, ráadásul mindenkinek szüksége van arra, hogy csak saját magával törődjön egy kicsit, és egy tökéletes alkalom ha adódik, miért ne? Sokat javul az alvás is a rendszeresen sportolóknál, hiszen a testnek minőségi alvásra van szüksége a regenerálódáshoz.

 

Ha ezek nem lennének elég meggyőzőek, gondolj csak bele, hogy mennyivel több lehetősége van egy fitt, sportos embernek. Sokkal könnyebb bármit csinálni, kipróbálhatsz új dolgokat, amihez a testedet kell használnod, együtt szórakozhatsz másokkal hasznos fizikai aktivitás közben (pl. síelés, hegymászás, kosárlabda). Jó hír, hogy a depressziót is nagymértékben képes ellensúlyozni egy jó program, hiszen jól fogod magad érezni, ha elégedett vagy a testeddel, tele vagy energiával és tudsz büszkén járni.

Nincs más teendő, mint belekezdeni egy edzésprogramba és időt szánni magadra. Szerintem még senki nem bánta meg, hogy egy kicsit foglalkozott a testével…

Vissza

A bejegyzéshez nem irtak még megjegyzést!
 

Blogarchívum
2015 (1)
2014 (4)
2013 (10)
2012 (15)
2011 (29)

Follow EletFormalo on Twitter