» Blog » Joghurtos lime sajttorta és egyéb magas fehérjetartalmú édességek
Joghurtos lime sajttorta és egyéb magas fehérjetartalmú édességek

2013-10-22 18:26:00

A fehérjebevitel fontos, ezt mindenki tudja. Na de mi lenne, ha olyan desszerteket ennél, amik elősegítik eme makronutriens bevitelét a szervezetedbe? Jól hangzik, igaz? Mutatok pár példát, hogy ez miként lehetséges a gyakorlatban!

Már írtam egy cikket arról, hogy mi a fehérjepor, illetve mi a véleményem vele kapcsolatban,
ha esetleg elmulasztottad, akkor itt elolvashatod: Mi a fehérjepor?

Ha ez megvolt, akkor át is térnék a mai témára: A fehérjepor alternatív felhasználási módjai.
Bizony, mert nem csak turmixot lehet vele készíteni. Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas a
drága. Ráadásul sok esetben így jobban laktató lesz, mint egy shake formájában.

Én főleg desszertekhez szoktam használni az édes íze miatt, de sós dolgokat is lehet
alkotni. Kedvenceim között van pl. a sajttorta, palacsinta, fagyi magasabb fehérjetartalommal.

Hadd mutassak be négy receptet.Mindegyikhez odaírtam kitől vettem az inspirációt, de mindegyiket
kicsit másképp készítettem el.

Kezdjük a címben szereplő finomsággal:

Joghurtos lime "sajttorta" (Anna Sward alapján)

Az alsó réteg

3 ek mogyoróvaj (lehetőleg nem/kevésbé sós)
1 bögre mandula/kókuszliszt (mandulaliszttel jobban összetapad)
3ek tej
2ek méz

A felső réteg

500g görög joghurt (fontos a görög fajta, hogy ne legyen túl folyós)
2 egész tojás
1 púpos kanál kazein (vanília/mogyoró)
2 púpos kanál tejsavófehérje (vanília/citrom/kókusz/mogyoró)
1 lime lereszelt héja (mosd meg előtte)
1 lime leve

Természetesen használhatsz citromot is, illetve csak tejsavó fehérjét, picit kevésbé lesz habos ez esetben. Ajánlom a felső réteget megkóstolni, mielőtt már nincs lehetőség módosítani.

Melegítsd elő a sütőt 180C-ra. Először keverd össze az alsó réteghez szükséges összetevőket és nyomkodd bele egy műanyag spatulával (vagy a kezeddel, ahogy én szoktam) egy tortaformába
(egy 18-24cm átmérőjű ideális). Tedd be ezt a réteget 10-12 percre sülni, ha kicsit buborékos/barnább lesz, akkor király. Majd keverd jól össze (akár botmixerrel) a felső réteghez szükséges hozzávalókat és öntsd rá az alsó rétegre. Tedd vissza az egész tortát a sütőbe 30-45percre. Ha még mozog kicsit a közepén az anyag, akkor jó, nem érdemes túlsütni, mert elvész
a krémessége. Hagyj neki 1-2 órát, hogy lehűljön, ha pedig nagyon türelmes vagy (úgy se leszel az),
akkor vágd be még a hűtőbe egy órára tálalás előtt.

Ajánlom lime szeletekkel díszíteni.

1 szelet (torta 1/8-a): Összetevőktől függően 145-165kcal, 17-20g fehérje, 7-10g zsír, 4-6g szénhidrát.
Tehát az egész torta 1160-1320kcal közt van ;)




Citromtorta (Sebastian Vrenau alapján)

40ml tej
90ml görög joghurt
30g fehérjepor (vanília vagy kókusz)
2 tojás fehérje
80g zabliszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1 nagy citrom (héj lereszelve+lé kifacsarva)

Tápérték (az egész): 575kcal, 55g fehérje, 15g zsír, 55g szénhidrát

A száraz összetevőket és a nedveseket külön tálban keverd el, majd a két tálat egyesítsd, utoljára hozzátéve a sütőport, és meg egyszer jól elkeverve. Lehet kézzel is, botmixerrel még jobb. Habosabb süteményért verd fel előre a tojásfehérjét.

175fokra előmelegített sütőben 20-25perc alatt elkészül, amikor barna a teteje akkor remek. Ajánlok hosszúkás, laposabb tepsit hozzá, sütőpapírral.

A képen makadámdióval és mojito fagyival látható.



Túrós fagyi
 
500g krémtúró
90g fehérjepor (vanília/kókusz/citrom)
1 citrom leve+lereszelt héja
1dl tej
 
Törd össze villával a túrót Keverd össze egy pohárban a
100ml tejet a fehérjeporral. Add hozzá a túróhoz, keverd el jól,
majd reszeld bele a citrom héját, add hozzá a levét és és keverd
el még egyszer alaposan.
 
30-60percre tedd a fagyasztóba és kész :)
Eperrel, mézzel, juharsziruppal nagyon jó.

2 gömb 125kcal (mint a rendes fagyi) de 15g fehérje, 5g szénhidrát és 5g zsír
(függ a túró zsírosságától nagyban)



Banános fehérjehab (Mártin Berkhan alapján)

1 egész fagyasztott banán
45g fehérjepor
3 ek tej
1/2 tk fahéj

A fagyos banánt egy zacskóban kloffolóval verd pépesre.
Egy nagyobb tálban a fehérjeport keverd el a kevés folyadékkal
(tej) majd tedd hozzá a banánt, kézi mixerrel dolgozd egybe, hogy
pürét képezzen, ami nem túl nedves.
Cseréd ki a mixer fejét habverőre és 3-5percig folyamatosan, nagy
fokozaton verd fel a pürét, amíg habos állagú nem lesz.

Kazeinnel habosabb lehet, de tejsavó fehérjével is működik..

Az egész 250kcal, 35g fehérje, 5g zsír,  16g szénhidrát



Ne féjetek kísérletezni,  ha van bármi ötletetek fehérjeporral osszátok meg
velünk.

Jó étvágyat,

Dávid

Vissza

A bejegyzéshez nem irtak még megjegyzést!




 

Blogarchívum
2015 (1)
2014 (4)
2013 (10)
2012 (15)
2011 (29)

Follow EletFormalo on Twitter