» Blog » 5 alaphiba
5 alaphiba

2011-11-15 19:08:00

Most 5 olyan dologról írok, ami nélkül el vagy veszve. A cím közli, hogy mi a hiba, és leírom miért és miként oldhatod meg magadtól már MA!

Hiába eszel úgy, ahogy jónak gondolod, hiába olvasod ezt a blogot, hiába mész el edzeni, amennyiben ezt az 5 dolgot nem veszed figyelembe, el vagy veszve. Mielőtt belekezdenél, csak egy dologra kérlek: gondolkozz el minden pontnál, hogy miért rossz, majd olvasd el én mit teszek hozzá.

Főleg a fogyásról/életmódról szól a cikk, de úgy gondolom bárki profitálhat belőle.1 Nincs deficit

Bezony ám. Ha nincs energiadeficit (vagyis nem használsz fel több energiát, mint amennyire szükséged van kevesebb bevitele és több mozgással) akkor ehetsz akármit, akármilyen
időközönként napi akárhányszor, nem fogsz fogyni.

Tőlem aztán követhesz bármilyen étkezési rendszert, ha nem működik, akkor itt keresd a hibát.
Továbbá az is baj szokott lenni, ha túl hamar akarsz túl nagy változást. Nem az, hogy nem lehet. Csak nem fogod tudni tartani. Ez az úgynevezett jojó-effektus. Én nem foglalkozom rövidtávú megoldásokkal. Ám mindenképp alap: energiadeficitet kell képezni ahhoz, hogy a méreteid és a
súlyod csökkenjen. Erre az egyik legegyszerűbb mód, ha mondjuk heti 1-2x 24 óra evésszünetet tartasz (átmeneti böjt).

Bár még sokszor elfogom mondani, de: az egyetlen kutatásokkal is bizonyított, táplálkozással befolyásolható módja a fogyásnak az energiabevitel csökkentése.


2 Nincs mérés-nincs cél

Mi motivál, ha nem tudod mi van az út végén? Mi vesz rá arra, hogy felkelj és végigcsináld a napot,
ha azt sem tudod, hogy merre tartasz. MINDENKÉPP legyenek reális és jól definiált céljaid.
Az nem cél, hogy: fogyni akarok. Vagy, hogy: szeretnék erősebb lenni.

Mennyit szeretnél fogyni? Mikorra? Mit kell tenned érte? Vagy: Milyen erőre van szükséged?
MIlyen gyakorlatokkal érheted el ezt? Hol szeretnél izmosabb lenni?És igen: minél több dolgot mérsz, annál többen lesz kimutatható eredmény. Azt nem ajánlom,
hogy kezdj el fejjel a falnak menni és méregetni a szőrszálaid hosszúságát, az viszont minimum,
hogy a derekad, a vállad és nőknél a csípődet méred.

Heti 1X lehetőleg ugyan azon a napon, reggel, evés és ivás előtt. Valamint készíts képet. Csak hogy tisztán láss.

3 Info-túlterheltség

Manapság annyira könnyű információhoz jutni, És ez egy nagyon jó dolog. De igen komoly probléma is van vele: néha túl sok az információ. Csak beütöd egy keresőbe, hogy edzés, vagy
fogyás, és máris 10ezer oldal áll rendelkezésedre. Honnan tudod, hogy mi igaz abból, amit olvasol, vagy hallsz másoktól?

Akár a saját orvosod, saját családod is visszahúzhat, ha ezt nem fogadod el: sokféle út létezik
egy bizonyos cél felé, de csak egy jó: ami NEKED működik


Szóval annyit mondok, hogy azzal segíthetsz magadnak a legtöbbet, ha egyszerre egy emberre hallgatsz, legyen is az bárki. Ha neked az működik, hogy napi 5-6X eszel és figyelsz arra, hogy mit, valamint nem nagyon edzel mellé, akkor csináld nyugodtan. Ám ha ezt a blogot olvasod, és találsz rajta hasznos dolgokat, akkor ne félj, kísérletezz velük.

Semmit nem ér az elméleti tudás a gyakorlati nélkül és fordítva. Csak ne nehezítsd meg a saját dolgod azzal, hogy hagyod magad sodorni. Mert a fitness ipar ezt akarja... De erről majd máskor.

4 Hiedelmek, tévhitek

Óh, igen. Ezért is kezdtem el a Mítoszirtás (1.rész ; 2. rész) sorozatot. Ha valamit eleget hangoztatnak, vagy nagy nevek melléállnak, akkor az egyből igazzá válik. Holott lehet, hogy csak valami félreértelmezett kutatás, vagy egy 17 éves személyi edző egyszeri tapasztalata alapján koholt ötlet.

Ami biztos, azt alá lehet támasztani kutatásokkal. És légy szkeptikus. Én sem mondnom, hogy mindent tudok, bőven van hova fejlődni. De aki nem hajlandó tanulni, az soha nem is fog fejlődni
Ne hagyd, hogy a berögzült szokások, a média, és a "guruk" hassanak rád, akik közül sokan csak termékeket próbálnak neked eladni, ráadásul nem is mutatnak példát (mondjuk azzal, hogy jól néznek ki és egészségesek).A te tested, a te felelősséged, te döntöd el, hogy hajlandó vagy-e megkérdőjelezni másokat. Szerintem mindenkitől lehet tanulni. Tehát ne félj az új dolgoktól. És nyugodtan kérdezz. Úgy tanulsz (plusz, ha mondjuk tőlem kérdezel, akkor én is tanulok, mert jobban fogom tudni szolgálni az igényeidet, és elgondolkodom a válaszon, ami lehet az is: nem tudom. Én ezzel rendben vagyok. Nem tudok mindent, és nem is teszek úgy, mintha tudnék.)

Jó esetben sikerül eredményt elérned, ha kilépsz a komfortos környezetből. De ha nem, akkor az is eredmény. Hiszen a tapasztalat és a tudás a tied.

5 Türelemhiány

Tudom, hogy olyan korban élünk, ahol mindent tegnapra akarunk. Én ezt viszont nem támogatom. És mindenkinek azt mondom, hogy nem foglalkozom rövidtávú megoldásokkal. Az a jó, ami tartható. Ehhez viszont néha változtatni kell a felfogáson. 20kg izom 3 hónap alatt? 10kg fogyás egy hét alatt? Hát hogyne!

Csak gondolj bele, hogy ha van rajtad felesleg, akkor az valószínűleg nem egy nap alatt rakódott le, hanem hetek, hónapok, évek során. Rossz szokások vezettek hozzá. Ám nem olyan egyszerű egy szokást megváltoztatni. De semmi sem lehetetlen. Csak el kell hinned, hogy képes vagy rá!

És légy türelmes. Ez főleg igaz az izomépítésre. Bár fiatalon/kezdőként sokkal könnyebb, hiszen veled vannak a hormonok, és minden olyan új. De 1kg csirkemell azért elég nagy. Képzeld el azt a bicepszeden. Nem megy az oda egy hét alatt. Akik jó felépítéssel rendelkeznek, évek kemény munkája van mögötte. Mindig gondolj arra, hogy magadat csak magadhoz hasonlítsd.

Ezzel az analógiával fejezném be: egy 165cm-es nő, ha le akar adni mondjuk 5kg-t, akkor ha mindent megtesz, akkor is legalább 3 hónapjában fog telni (a lehető legkönnyebben) ám ha ugyan ezt a célt egy 185cm-s férfi tűzi ki maga elé, akkor 4-5hét alatt egyszerűen elérheti. Tudom, hogy pofátlanság, de ez van. Ne érdekeljen más. Úgy is te érzed, mikor érzed jól magad. És ha egyszer megszerezted az "álom" testet, akkor megtartani már nem lesz olyan nehéz.

Várom a megjegyzéseket!

Vissza
Istvan

2011-11-20 21:11

Na ez egy igazán lényeges cikk sztem !!! :)

 
 

Blogarchívum
2015 (1)
2014 (4)
2013 (10)
2012 (15)
2011 (29)

Follow EletFormalo on Twitter